Thursday, 13 September 2012

TRIAL STPM SUDAH BERMULA U_U

Assalamualaikum kawan2.

Minggu ni ana dah mule percubaan STPM. Ya Allah ana sangat berdebar2. tapi baru trial belum lagi yg betul2. tak sampai sebulan pon kalau nk dikira STPM sebenar. Ana sangat berdebar2 menghadapi hari itu, result stpm nantila yg akan menentukan masa depan ana sama ada ana masuk UNIVERSITI atau tidak. Ana harap sangat doa ana dimakbulkan Allah. Ana nak teman teman ana juge masuk U. nak tengok semua berjaya. Ana mohon doa korang sume ea yang bace ni,doakan kami berjaya menempuh peperangan exam stpm ni, untuk menuntut ilmu Allah. :D
 
Nak diikutkan cerita,nak 4 paper ana exam tuk trial ni,hari paling buat ana tension hari Rabu sebab ape?............ sebab jadualnye bertindih,ya Allah hanya Allah yang tahu perasaan kiteorg mase tu,dah la USULUDDIN dgn Pengajian Am. Lagi2 usul memang banyak kena ingat,sebelum ni belajar mmg ana ingat,tp nak ingatkan lagi,takut nanati akidahnye terpesong,usul ni kalau main jawab je tanpe dlm buku bole buat akidah kite tau jela,sebab banyakla soalan suruh bg pendapat ulamak yg ana belajar, banyak sgt nk kena ingat. poning den ! tapi takpe. belajar dr kesilapan,lepas ni ana harap stpm betul takde yg tertindih. :D
doakan kami semua ye :D sayang korang.


Ya Allah permudahkanlah urusan kami dalam menghadapi peperiksaan,berkatkanlah segala ilmu yang guru kami beri supaya kami dapat menerima ilmu Mu sepenuhnya. amin,,,, :D

Tuesday, 21 August 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI :)

aSsalamualaikum wbt

Haaa,dah masuk raya ketiga laaa,rasa sgt sekejap sgt kan. hmm,raya tahun ni memang raya yang agak memenatkan. ramai sedara mara berkunjung ke rumah then kami2 sekali berkunjung pulak ke rumah pakcik makcik. huu,tapi bestlaaa,nak cerita sikit pengalaman..skarang ana dah besar. 19 tahun. selalunye org kata dh besar laaa makin byk di beri angpau :p haha..semude mude muke den ni,tahun ni agak pelik sikit,kureng dapat angpau. hehe,mesti pakcik makcik dah anggap kite besar. bersyukur sgt ! :D ok,itu je. aaahaha.

     Paling best setiap tahun raya kedua mesti pan andak dtg rumah bawak mercun satu guni. Kalau kena tangkap dengan polis memang kena saman lah,naseb baik pan andak pandai. hehehe. memang meriah semeriah2nye..lagi main mercun yang berbunga2 di langit. wahhh,terasa suasana aidilfitrinye. Yelaaa,sambil berkunjung mngunjung bermaaf maafan sesama manusia,apa salahnya berseronok tp dalam keadaan sederhana jelaaa...kannn. :D okay nk kongsi sedikit gambar kenangan beraya tahun 2012 :D



















Saturday, 18 August 2012

Ramadan moga kita bertemu lagi :'(

Assalamualaikum sahabat2

SUNGGUH ! tiada perpisahan yang menyedihkan melainkan perpisahan bulan Ramadan yang penuh berkah. Semoga segala amal ibadah kite sepanjang bulan ramadan ini diterima Allah dan segala kekhilafan kite diampunkan Allah. Sahabat2 sekalian,insyaAllah sentiasa lah berdoa kite dipanjangkan umur supaya dapat bertemu lagi ramadan pade tahun hadapan :D dan sentiasalah istiqamah beribadah pada bulan2 lain,jgn pada bulan ramadan saje kite memperbanyakkan berdoa atau beribadah,bulan2 pun teruskan. :)

Thursday, 28 June 2012

Buat Sahabat Ku.

Sahabat,..
kaulah insan yang sangat aku hargai,
satu anugerah yang sangat indah pernah aku miliki..
suka duka bersama..
bertemu berpisah..
Jika kau diuji tabahlah wahai sahabat..
ia ujian dr yang Maha Mengetahui..
Kerana disebalik ujian itu ada hikmahnya..
ku selalu ingatmu dalam doaku..
Salam Jumaat sahabat :D


Lirik Lagu Inteam 


-Segenggam Tabah-

Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun  tak pernah pun setitis 
Gugur berderai di pipi


Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian


Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti


Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar


Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu


Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya

Friday, 22 June 2012

Selamat Hari Jadi !

Uhuk uhukk...
Hari ini hari jadi sahabat aku yang bernama Syafiq Hamzah. Orangnye baik je ( kalau kau bace jgn nak perasaan ye,syafiq hamzah lain) :p haha. Hari ni aku bagi dia hadiah,tapi tak seberapa seperti mane die kasi kat aku sebelum2 ni. yang penting niat niat. hehe :D bg kad dengan coklat pun jadilah. yang penting ade kenangan disitu. Aku harap kau simpan elok-elok. jangan buang or letak tempat yang tersorok. =,= .. ini lah kali pertama seumur hidup aku pernah bagi kat seorang lelaki hadiah berupa kad. ( Agak malu lah,hehe) entah,aku mimpi apa nk bagi dia hadiah.

Hmmm,mengikut kisah sebelum ini yang aku alami,hoho,banyak sangat. Lagi2 kisah si bonzer nilah. Shhhh,.....kalau kau bace diam je.. hmm,malu nak cerite. nantilah hari lain. hehe. bersambung......episod seterusnya. Tunggu !

Apepon

SELAMAT HARI JADI yang ke 19 ( tue dah pak amjah kite) :p haha. semoge panjang umur murah rezeki. Berjaya di dunia dan akhirat amin insyaAllah ^^

 nah kad  !................................>>>

Monday, 18 June 2012

Backstreet boy, Nsync and Westlife

Yeah ! nak cerita about my fav band. msti antara korang2 tau kan band ni,or kumpulan ni Backstreet boy and Nsync and westlife. Aku minat sangat sangat dengan kumpulan ni. dari dulu sampai sekarang lagu lagu dorg aku still dengar. :D haaaa walaupun band nsync dah berpecah,tak ditubuhkan lg,lagu2 tetap jadi fav weh. westlife lagu lagunye sentiasa the best forever ! BSB i love them ! :D

mari lihat pic pic mereka !

                                                                             kacak !
                                                                      lawak. kelakar !

                                                                                 macho !!!

Saturday, 16 June 2012

Semoga nenek sembuh :)

Assalamualaikum...


Sebenarnya dah lame sgt tak update blog. busy dengan sekolah. hmm,tetibe teringat nenek yang hidap sakit jantung,hmm,semoga nenek cepat sembuh,harap sangat ! ecah sayang nenek. Haritu nenek pegi check dkat hospital swasta kt subang,doktor tu sahkan nenek dah tahap stage agak paling tinggi,tapi doktor tu pelik why nenek still boleh berjalan macam biase,hmmm........
    Ikut apa yang ana nampak,nenek ana setiap hari mengamalkan membaca surah yasin,surah al-mulk,surah rahman setiap solat,ataupun setiap solat subuh dengan sebelum nak tidur. Allah lindungi nenek, so,kepada sesiape diluar sana,amalkanlah surah2 ni setiap hari,insyaAllah,anda dilindungi dibawah rahmat Allah :D sekian ini saja entri saye :D nasihat utk diri ana jugak ....

Monday, 7 May 2012

Happy Birthday To Me !!

Assalamualaikum.
 
ok,ana aisyah :D

hari ini hari paling bergumbira sangat2 :D terima kasih kepada semua yang mengucapkan birthday kat aku,lagi2 kelas 6 atas al-farabi SAMTSSAAS. kepada semua perempuan2 kelas aku. sayang giler kat korang ! <3 hehe. kite sambut beday kat KFC pon jadilahkan. kenangan yang memang aku takkan lupa sampai bile2,kepada semua lah,ex 5 ibnu rushd yang masih ingat. terharu tau tak ~ nak nangis rasenye. hehe.,aku seronok ! hehe,hari2 macam ni kan best..May Allah bless all of you always :D love u all~ 







potong,tipu2. furrrhh !! 

comot muke saye ! :p haha
hanya tinggal kenangan~


Friday, 27 April 2012

Nasihat Yang Mantap !

Assalamualaikum :D

                              kacakkan lelaki ni :D haha

Alhamdulillah bersyukur kita masih diberi nyawa harini. Dengan keindahan hari Jumaat yang indah penuh barakah ini. :) yes,disini ana nak share sikit tentang Hilal Asyraf pelajar tahun akhir Usuluddin University Yarmouk,Jordan. wahh ! best,insyaAllah ana nak sangat ikut jejak dia p belajar kat sana amik course yg sama. dah la ana minat Usuluddin. :) hmm,ok,agenda seterusnya. haaa ana selalu jugak ikut perkembangan tentang Hilal ni,then ana mule tertarik dgn buku2 dia,byk pengetahuan baru boleh dapat. then,harini ana ada baca satu artikel yang hilal post dekat fb tentang soal cinta? takpe asik pasal cinta je kan. biasalah ana pon dah mule nk dewasa :p haa,orang selalu bertanye,patutkah kita meluahkan perasaan cinta kita kepada orang yg kita cintai?

Okay,kita selalu dengarkan kata2 islamik mcm ni " kalau suka,jangan luah,kalau luah, Allah akan kurangkan kemanisan dalam cinta kita,tetapi berdoalah kepada Allah agar memberikan yg terbaik "

Daripada ayat2 tadi tu memang kalau ana tanya,mesti ramai yg penah dengarkan? tapi dekat sini ana setuju dengan pendapat hilal yang mengatakan kalau kita suka dengan seseorang itu,kenalah ade cara atau perancangan utk meluahkannya. Mahu tidak mahu perasaan itu mesti diluahkan. Luah itu adalah usaha kita untuk mendapatkan orang yg kita cintai,yang kita rasa baik kepadanya. betulkan? tapi khas untuk lelaki lah,perempuan pun ape salahnya.hehe

Namun,luahkanlah dalam keadaan yang mantap,bersedia,punya wawasan dan kematangan,dengan cara yang syar'ie, dan punya perancangan masa hadapan yang baik. Sebaiknya,luahkan kepada kedua ibubapanya. Sebelum meluahkan,bincang dengan ibubapa kita sendiri terlebih dahulu,dengan penjaga kita,ustaz ustazah yang rapat dengan kita. Agar luahkan kita itu bukan satu perkara yang main main.

okay,betul kata-kata hilal tadi. betul lah kan,kalau kita tak usaha macam mana nak dapatkan sesuatu yang kita nak,macam exam jugakkan,kalau tak study,boleh kita jawab exam betul tak? tapi sebelum tu kenalah ada caranya perancangan untuk meluahkan,dengan mengikut syar'ie seperti yang dikatakan tadi. :) tapi jangan terburu2,biar fikir masak2, baru buat perancangan.

Jado sebelum luahkan,fikir masak2. Mohon doa kemantapan dan keyakinan daripada Allah SWT. kemudian yakinlah,agar Dia memberikan yang terbaik.

hehehe,sebagai perkongsian bersama. selamat beramal~ :D












Saturday, 21 April 2012

Sanah Helwah :)

assamualaikum nabila huda...
entri ni khas buat kau tau. aku sayang kau :) wlaupun dah lama tak jumpe,aku selalu ingat kawan2 aku. SANAH HELWAH ya ukhti. may Allah bless you always,panjang umur murah rezeki,and berjaya dunia akhirat :D insyaAllah~ harap result upu STAM kau bagus,pergi mesir tau. tapi mesti jauh kan kau dengan aku kalau kau nak pi mesir. sedihnye T_T. semua kawan2 aku jauh2. takpe aku hanya boleh doakan dari jauh, harap dengan dugaan kite jauh2 ni kita dapat lah eratkan lagi ukhuwah kita bersama. :D aku harap cmtuh. <3 you friends ^_^ 

ni lah NABILAH HUDA :D semoga berjaya dunia akhirat.

special for you ! furhhh tiup2 !

Thursday, 19 April 2012

Forum

assalamualaikum w.b.t

nak cerita pengalaman yang sgt manis. hehe. tak sangka pulak ana terpilih masuk forum peringkat daerah. terkejut sgt. sebab rase diri ni masih bru,tak yakin boleh buat. tp berkat dorongan kengkawan. alhamdulillah ! akhirnya dapat no.2 dlm amal islami peringkat daerah :D walaupon tak dpt no.1 and tak dapat masuk peringkat negeri,takpelah. kite timbe satu pengalaman yang sangat seronok ! nak share pictures kami ini :

                                        aisyah,fatin nabila,nabilah rahim and ainul nadia :)

Sunday, 11 March 2012

I LOVE PIANO


ASSALAMUALAIKUM.



alhamdulillah....nak share sikit,dekat rumah walaupon ada piano tapi tak reti main sgt. tapi,teringin sangat bila ada waktu lapang nak belajar main piano dalam youtube pon boleh. ^_^ aku reti satu lagu je. lagu yg popular lah jugak. tapi sekarang sayang dah tak ingat note2nya. hmmm. Tapi apa pon harap lah satu hari nanti dapat main walaupon 2 3 lagu kegemaran. :D tak sabar pulak,,,best main piano ni,dari gerakan jari2 kita tu dah nampak keunikan bermain piano ni. lagi lagi bila dapat feeling ketika bermain. boleh menitiskan air mata kalau lagu lagu yang menyentuh jiwa laah. just nice~ 

Ana ada favorite pemainn piano terkenal dunia. namanya Maksim Mrvica 






awesome !! lagu lagu pianonya terbaik. hebat ! :D



                                 http://www.youtube.com/watch?v=h6A-JYbu1Os&feature=related

this is one of my fav song by maksim mrvica~

Wednesday, 29 February 2012

Sometimes when we forget Allah ,then through His Love for us , He creates a situation , good or bad , where we remember Him and turn to Him :D



Thursday, 23 February 2012

Novel Musafir Perindu

Assalamualaikum 



Danau Tarbiyah Nilam Puri menemukan Annur dengan Iman dan Amar. Iman,pesona hatinya bagaikan laut yang tenang di tengah malam. Amar pula sering mencipta amarah dan perbalahan dengan Annur. Padahal tanpa sedar nama Annur telah pun terukir di relung hatinya. Annur terkeksan dengan keperibadian Iman. Keluhuran jiwa itu membuatkan dia merasa tidak layak lalu dia memendam perasaan sendiri. Namun,doa dan harapan akhirnya menjadi nyata. Sebuah hubungan yang diikatkan dengan baitul muslim kerana cinta ALLAH dan perjuangan Islam.


Malangnya,kebahagiaan Annur hanya sementara. Takdir ALLAH tak siapa dapat menghalang. Iman koma dan mewasiatkan agar Annur mengahwini Amar. Annur bertegas tetap mahu setia dengan Iman. Andai jodoh mereka singkat di dunia,dia tetap setia menunggu Iman di syurga.


Adakah dengan doa,harapan dan tawakal dapat mengembalikan Iman ke dunia? Adakah ruang takdir untuk Amar menebus segala dosa silamnya pada Annur? ALLAH sahaja yang Maha Mengetahui. Walau bagaimana berat pun ujian yg datang,hidup perlu diteruskan. Mati itu pasti.


         Cinta ILAHI jejambat ke Syurga Hakiki~


Nak tahu kisah selanjutnya,belilah novel ini. sangat memberi banyak ilmu dan faedah. :D Ana sangat suka dengan novel ini sebab berunsurkan islamik. tu yang membuatkan ana tertarik untuk membaca. :D


wassalam...

Thursday, 16 February 2012

Ketinggianku Terhenti Disini





Bismillah rahmanir rahim...


Kenapa ? dan kenapa? haaa...nak tau kan. dah berapa hari gigi aku sakit weh. rupa-rupanya gigi geraham nak tumbuh. allahuakbar ! saat paling aku benci perkara ni lah. orang kata,ramai lah yang kata kalau gigi geraham belakang dah tumbuh ketinggian kita berhenti,maksudnya kita dah tak boleh tinggi,cikgu sains aku dulu pon cakap macam tuu. tapi aku tak boleh terima kenyataan lagi. :( baru nak plan tambah ketinggian,naik 3 4 inci pon jadilah. hmmm,redha redha. bersyukur lah dengan apa yang ada. sebab fizikal aku semua elok. takde yang cacat cela. :D hee. takpelah. dah tak boleh tinggi pon takpa. kasut tinggi kan ada ! tapi merasa kesakitan tumbuh gigi geraham ni hanya tuhan yang tahu. ya Allah sakitnya...sampai demam aku dibuatnya. :( nak fokus time belajar pon susah. semua ni berakhir seminggu until 2 minggu la baru pulih. Alhamdulillah. walaupon ketinggian aku tak setaraf umur aku tetap terima. 150 cm standart gadis lah kan :D hehe. pesan aku sentiasalah kita bersyukur dengan apa yang ada,tak kira lah dari segi apa sekali pon,setiap manusia ada kelebihan dan kelemahan masing2. tiada yang sempurna :) sekian wassalam~




Tuesday, 14 February 2012

Sahabat Teman Sejati

sahabat teman sejati :D


assalamualaikum

khas kepada kelas 5 Ibnu Rushd 2010  SAM Muhammadiah.terutamanya :D. dah lama sangat aku tak jumpa korang. ehh dah nak masuk 2 tahun kot. hmmm,aku rindu dengan semua ragam-ragam2 korang yg entah hape hape. opps ! haha.rindu cikgu,rindu jamuan akhir tahun,lagi time tukar2 hadiah. best giler ! rindu nak belajar prinsip akaun yg membuatkan kepala otak aku tepu jee.hehe .ni lah kelas paling best pernah aku ada !! bila lagi korang nak datang rumah aku sambut birthday aku lagi kan?time hari raya datang ramai2,aku pulak tuh yang masak(perasaan) hehe. yang masih ada dengan aku sekarang kat SAMTSSAAS ni Amir,TQ, dan Fariszuan je .aku harap sangat korang buat renioun(mcm salah je eja je) haha. dekat mana2 nak jumpa pon takpa,dengar citer kat Sunway rumah leader kita.pon boleh laaa~ tp yelah semua sibuk studying kan. takpe. disebalik pertemuan itu ade perpisahan and sebalik perpisahan itu ada pertemuan kembali insyaAllah. semoga kita berjumpa lagi. =D sesiapa korg yg baca terutama kpd yg ada blog. selamat maju jaya. wassalam~



Keistimewaan

De Hearty - WANITA


Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat di bahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita mengharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

p/s : bersyukurlah wahai wanita,gadis,perempuan. Dia menciptakan kita dengan keistimewaan yg tersendiri yg ada pada diri seorang yg bergelar wanita. hargailah diri anda :D